Zelena je nova crna

Kao sto se kaže, na Sv. Patrika svi mi imamo dio koji je Irski i slavimo taj dan. Stoga sam sastavila 10 glavnih činjenica o Sv. Patriku i danu na koji se slavi:
1. Tko je Sv. Patrik?
Sv. Patrik je definitivno najpoznatiji svetac, zaštitnik Irske. Prema legendi, donio je kršćanstvo na otok, popularizirao djetelinu i oslobodio Irsku od zmija.


2. Službeni Irski blagdan
Jeste li znali da je Luke Wadding iz Waterford-a u 17. stoljeću proglasio da dan Sv. Patrika bude nacionalni praznik ?
3. Sv. Patrik – Irac ili Britanac?
Ali on zapravo nije niti Irac niti Britanac, rođen je kao Maewyn Succat u Welsh-u. Kao tinejdžer je prodan u roblje i tako je završio u Irskoj.
4. Zmije
Kaže se da je Sv. Patrik oslobodio Irsku od zmija, ali prema biolozima, na otoku nikad nije bilo zmija. Objašnjenje je da zmije zapravo predstavljaju metaforu za istjerivanje bezboštva.
5. Predivna djetelina
Prema legendi Sv. Patrik je koristio djetelinu kako bi objasnio Sv. Trojstvo Ircima. Tako su tri lista djeteline predstavljala Boga, Sina i Duha Svetoga sto je bila uspješna tehnika jer su Kelti već vjerovali da svaki list ima svoje značenje.
7. Zelena, Zelena i još malo zelene
Sv. Patrik se zapravo prikazivao u nijansama plave ali od 17 stoljeća se prikazuje u zelenoj. Za vrijeme Irske Pobune u 1798 postalo je simbol Irskog nacionalizma pa su tako imali i Irske narodne pjesme:
“Oh, Paddy dear, did you hear the news that’s going ’round?
The shamrock is forbidden by law to grow on Irish ground
Saint Patrick’s Day no more to keep, his colour can’t be seen
For there’s a bloody law again’ the Wearing of the Green.”


Sve postaje zeleno na taj dan, od građevina do rijeka i piva.

7. Leprechauns
Jednostavno morate obožavati te zločeste vile koje, ako ih uhvatite, će vam ispuniti tri zelje. Prepoznat ćete ih po njihovoj zelenoj odjeci i posudom sa zlatom. Molim Vas tražite vise sunčanih dana u Irskoj.

8. Parade
Gledanje ili sudjelovanje u paradi je veoma važno za većinu Irce. Ako želite iskusiti autentičnu tradicionalnu paradu s lokalnim ljudima idite u manje gradove kao Kilkenny, Galway ili Waterford. Parade su obično pune žarkih boja, marširajućih bendova i članova sportskih grupa.
9 Nazdravlje
Na dan Sv. Patrika konzumacija Guinnessa se podupla na oko 7.5 milijuna pintova. Sláinte!
10. I za kraj:

May your day be touched
by a biti of Irish luck
brightened by a song in your heart
and warmed by the smiles
of the people you love

Waterford je u Veljaci 2015 nagrađen sa Ljubičastom Zastavom koja predstavlja kvalitetan poslijepodnevni i noćni život grada. Može se usporediti sa Plavom Zastavom koja se daje dobrim plažama.
Waterford je započeo inicijativu Radost Zvona, i nekoliko zemalja svijeta su se pridružila, crkvena zvona će se ćuti u 11 sati ujutro za sve emigrante i izbjeglice. Organizatori ove inicijative su usporedili današnje emigrante s Ircima koji danas žive po cijelom svijetu. Mary McAleese je rekla: Zvona ce zvoniti poruku ljubavi, nade i prihvaćanja sto ce, nadamo se, donijeti utjehu muškarcima, ženama i djeci čiji životi su osvijetljeni mržnjom i licemjerstvom onih koji bi im uskratili njihovo dostojanstvo i prava kao ljudskim bićima.