Hag Hanuka Sameah, sretna Hanuka!

Hag Hanuka Sameah

Hag Hanuka Sameah, sretna Hanuka! Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. pr. Kr. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.

Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

Hag Hanuka Sameah, Sretna Hanuka

Obredno čistoga ulja, zapečaćenoga pečatom velikog svećenika, bilo je dostatno samo za jedan dan gorenja. Ipak su odlučili zapaliti svjetla u menori, kako bi barem toga pobjedničkog dana osvjetljavala Hram. Ali, čudom je ovo ulje, dostatno za samo jedan dan gorenja, gorjelo osam dana.

Od tada se tijekom osam dana, koliko je ono trajalo, slavi blagdan svjetla, Hanuka. Blagdan se slavi u doba zimskog solsticija, kada je noć najdulja i kada nam svjetlost Hanuke najavljuje novo svianje. U domovima i  sinagogama, na ulicama i trgovima, pale se u večernjim satima svijećnjaci i uljne svjetiljke. Obveza je svakog Židova paliti svjetlost za Hanuku.

Hag Hanuka Sameah, Sretna Hanuka

Kao uspomena na ovo čudo jedu se slatki i slani uštipci prženi u ulju, djecu se daruje i igraju se razne igre. Najtopliji je ovo židovski praznik, onaj kojemu se djeca najviše vesele djeca.

Hag Hanuka Sameah, Sretna Hanuka

I danas najmlađi vrte četverostrani zvrk, koji je na svakoj strani ima drugo slovo: nun, gimel, he, šin. Po legendi, to su početna slova riječi u rečenici: “Nes gadol haja šam!” (Veliko se čudo zbilo!).

Hag Hanuka Sameah, Sretna Hanuka

Hanuka predstavlja veseli blagdan i za odrasle i za djecu, jer se poslije paljenja svijeća obitelj okuplja oko stola, kada uz pjesme, objed i igre slavi ovaj prekrasni blagdan. Najpopularnija je igra sa drvenim zvrkom sevivonom.

Proslava Hanuke podrazumijeva čitanje Hallela. Tako se zajednički nazivaju psalmi 113-118, u kojima se hvali Gospod: hallel znači “pohvala” (usporedi “Hallelu-Jah”, “hvalite Jah[vea]”, što se citira i u kršćanskim uskršnjim pobožnostima). Također se čita Tora, te molitva ‘al ha-nissim (za čudesa). U nekim sinagogama i nekim domovima čita se i Svitak o Antiohu, ranosrednjevjekovna legenda o Hanuki.

Paljenjem prvog plamena na velikoj menori na Trgu bana Jelačića i u Zagrebu svake godine započinje proslava židovskog blagdana Hanuke. Hag Hanuka Sameah, sretna Hanuka!

Travel Advisor –  putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

10 najljepših božićnih sajmova u Europi, a nisu Beč ili Zagreb

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Neobični i prekrasni božićni običaji