Travel AdvisorTravel Advisor

Znamenitosti Pariza koje jednostavno morate posjetiti jer su mene oduševili

Znamenitosti Pariza, kako one skrivene, pa tako i one poznate, su me oduševljavale godinama. Tako da sam skakala do neba od sreće kad sam dobila poziv francuske turističke zajednice Atout France da kao blogerica posjetim Pariz i budem jedina predstavnica iz Hrvatske, uz osamdeset i pet novinara i blogera iz cijelog svijeta na prezentiranju kulturne sezone Pariza.

Ako vama treba jeftin let do Pariza, pogledajte ovdje! 

Cilj okupljanja bio je upoznati blogere iz cijelog svijeta s novostima pariške kulturne scene kao i interesantnim novitetima pariške turističke industrije, a što je meni ujedno bila i odlična prilika da se povežem s novim blogerima koji prate slične teme kao i ja.

Smješteni smo bili u hotelu Mercure Tour Eiffel se nalazi direktno ispod Tour Eiffela – najprepoznatljivijeg svjetskog šarmera kojeg godišnje posjeti sedam milijuna ljudi. Lijepo se buditi i lijegati uz pogled na to 10 000 tona teško zdanje.

Predivni pariški muzeji

S obzirom da je tema okupljanja bila prezentacija nove kulturne sezone, odmah smo prvi dan krenuli s oblilaskom pariških muzeja. Francuska je kroz povijest dokazala da je velik obožavatelj ne samo vlastite kulture, nego kulture općenito, a s 130 muzeja nezaobilazna je kulturna destinacija brojnih turista. Nas su izložbe koje smo posjetili ostavile bez daha.

Rodinova izložba u Grand Palais

Oduševila nas je Rodinova izložba stoljeća koja je postavljena povodom stote obljetnice smrti francuskog kipara i vizionara u jednom od najpoznatijih pariških izložbenih prostora Grand Palaisu, a koju smo smjeli ekskluzivno i u miru razgledati dan prije službenog otvorenja. To je obavezna kulturna lokacija koju morate posjetiti ako se do kraja srpnja nađete u Parizu. Izložba istražuje utjecaj Augustea Rodina na brojne svjetske umjetnike. Među njima je i hrvatski kipar Ivan Meštrović, čija su dva rada izložena u Grand Palais: „Zdenac života“ i „Starica“. Baš sam bila ponosna prilikom našeg posjeta.

Muzej Orsay i izložba „Beyond the Stars – The Mystical Landscape from Monet to Kandinsky“

Iz Grand Palaisa prošetali smo do muzeja Orsay gdje se trenutno održava prekrasna izložba „Beyond the Stars – The Mystical Landscape from Monet to Kandinsky“. Još jedna prilika za nahraniti  dušu najvrijednijim umjetničkim dijelima ikad. Dobra stvar je da je bio ponedjeljak, dan kada su muzeji zatvoreni za publiku te smo imali priliku u miru uživati u čitavom prostoru. Poseban doživljaj. Nema što. U muzeju Orsay smo odmah i ručali. Restoran muzeja je za svaku preporuku.

Centar Georges Pompidou i izložba Cya Twomblya

Taj dan smo posjetili još dva muzeja. Muzej Cinematheque Francais i pariški Centar Georges Pompidou koji ove godine slavi 40. rođendan a povodom kojeg je u njegovu restauraciju uloženo oko 110 milijuna eura. To se itekako vidi.

Modernistička građevina svih boja zaista sjaji. Dočekao nas je direktor centra Serge Lasvignese, u kultnom restoranu na vrhu zgrade – Georges uz  Moët & Chandon i slane zalogaje da bi odmah iza toga razgledali trenutno najvažniju izložbu američkog slikara Cya Twomblya.

Le 6B

Posjetili smo i Le 6B, napuštenu zgradu u nešto lošijem dijelu Pariza (Saint Denis) gdje se okupljaju alternativni umjetnici kako bi mogli  nesmetano i besplatno stvarati te organizirati i održavati svoje izložbe. To je projekt koji je socijalno i društveno osviješten i koji već nakon par godina daje senzacionalne rezultate. Vrijedilo je to pogledati i razgovarati s umjetnicima.

Louvre i „Vermeer and the Masters of Genre Painting“

Nakon avantgarde i alternativaca u planu je bilo  razgledati „svjetski važnu“ izložbu genijalnog Vermeera – „Vermeer and the Masters of Genre Painting“ u muzeju Louvre. Doista, doživljaj koji se pamti cijeli život. Već dugo nisam posjetila taj najposjećeniji i najveći muzej na svijetu koji se nalazi na desnoj obali Seine. Bilo je već vrijeme da ponovim gradivo. Pariški muzeji su za prvi dan ispunili očekivanja.

Druge znamenitosti Pariza

Zanimljivo se vratiti i nakon toliko godina naći omiljene lokale, restorane, knjižare, klupe i dućane na istom mjestu. Kulturne znamenitosti Pariza su uvijek dobar razlog za dolazak.

Glavni grad Francuske nazivaju najljepšim imenima i uz njega se vežu razne asocijacije – grad ljubavi, grad svjetlosti, grad romantike, grad umjetnosti, grad kulture… Ne samo zbog povijesti, atmosfere, važnih turističkih i kulturnih zdanja već i zbog svog posebnog šarma i jedinstvene karizme.

Službeni  „launch“ pariške kulturne sezone u Operi Le Garnier

Službeno otvorenje pariške kulturne sezone bilo je u jednoj od najljepših opernih kuća na svijetuOpera Le Garnier. Do nje smo iz hotela došli u oldtimer spačekima otvorenih krovova. Genijalna opcija za upoznati znamenitosti Pariza. Naš vozač je bio poseban poznavatelj Pariza te nam je u vožnji ispričao hrpu zanimljivih pričica o “Gradu svjetlosti“.

Opera Le Garnier  izgrađena je  u neo-baroknom stilu i smatraju je remek-djelom arhitekture druge polovine 19. stoljeća. Najpoznatiji dio Palais Garniera veliko je stubište, koje se danas smatra jednim od najluksuznijih stubišta na svijetu.

Svečanom otvaranju su nazočili gradonačelnica Pariza – Anne Hidalgo koja je održala fantastičan i nadahnjujući govor,  francuska ministrica kulture Audrey Azoulay, zamjenik ministra turizma Mattias Fekl i Caleri Pécresse, iz ureda Ile-de-France. Naglasili su da u će turisti u ovoj sezoni moći uživati u 500 najzanimljivijih kulturnih događaja u Parizu. Na pozornici su nas počastili divnim točkama baleta, glume, opere i glazbe. Nakon svečanog dijela usljedio je „pravi tulum“ uz clubbing, potoke Moëta & Chandona i profinjeni catering. Nezaboravno.

Upoznajte Pariz uz Bateaux Parisiens

Prvu večer smo proveli na zajedničkoj večeru i upoznavanju na brodu koji plovi Seinom. Nezaboravno iskustvo koje, ako ste u Parizu, ne biste smijeli propustiti. Na taj način možete na prvu najbolje upoznati grad i sve najljepše znamenitosti Pariza.

Večera je bila odlična, a često smo izlazili na terasu broda kako bi se iz što veće blizine divili pariškim mostovima, crkvi Notre Dame, muzeju Orsay, Nacionalnoj bibilioteci i dokovima Seine gdje se vole „stiskati i ljubiti“ zaljubljeni parovi. Kulturni događaji u Parizu su i razgeldavanje grada iz neke druge perspektive…

Pariška filharmonija

Sljedeći dan smo uživali na izložbi španjolskog modnog kreatora Balenciage u čarobnom muzeju La Bourdelle i posjetu Pariškoj filharmoniji (Philharmonie de Paris) gdje smo se nakon slušanja probe orkestra okupili na zajedničkom ručku na vrhu moderne zgrade koja je nakon desetogodišnje rekonstrukcije otvorena početkom 2015. godine. Ova kulturna kuća ima godišnji budžet od 80 milijuna eura! Eto koliko Francuzi drže do svoje kulture. To se i inače vidi u svim ustanovama koje smo posjetili.

Shakespeare & Co – raj za ljubitelje knjiga

Taj utorak (drugi dan našeg press-toura) imali smo slobodnu večer i možete pogađati što sam planirala u tih nekoliko sati. Posjetila sam najpoznatiju i kultnu knjižaru na svijetu koja se nalazi na lijevoj obali Seine, točno nasuprot crkve Notre Dame – 37 Rue de la Bucherie, u 5. arrondissementu.

Ako volite knjige to mjesto ne smijete zaobići. Od nedavno knjižara ima i café tako da sjednite, popijte kavicu ili čaj i uživajte u mirisu starih knjiga gledajući najljepšu katedralu na svijetu. Shakespeare and Co knjižara specijalizirana je isključivo u anglosaksonskoj literaturi. No to nije jedino što je zanimljivo. Prvi kat iznad same knjižnice, poznat kao „tumbleweeds“, služi kao utočište za putnike, smještene u zamjenu za nekoliko sati rada u knjižnici.

Na par koraka od knjižare nalazi se jedna od najstarijih slastičarni u Parizu – kultna „Odette“ (kuća u kojoj se nalazi datira iz 17.stoljeća – 77 rue Galande) u kojoj obavezno pojedite tipične francuske kolačiće „les choux“ uz odličan espresso!

Čarobni dvorci nadomak Pariza – Fointainbleau i Versailles

Treći dan našeg press-toura namjenili smo posjeti dvorcima. Prvo smo posjetili kraljevski dvorac – Chateau de Fointainbleau u kojem je živio Napoleon. Ručak  i poslijepodne su bili rezervirani za posjet najvećem dvorcu na svijetu – Versaillesu. Ručak nas je ponovno oduševio. Otmjeni café restoran „Ore – Ducasse“ nalazi se u palači Dufour. Počeli smo s Moët & Chandonom a završili s čokoladnom fantazijom u čast Marie Antoinette.

Večera na 58.katu najvećeg „pariškog šarmera“

Večera je bila rezervirana na 58. katu najvažnijeg tornja na svijetuTour Eiffel koja se sigurno može smatrati i kulturnim događajem. Kako je cijeli put bio nadahnjujući i inspirativan takva je bila i večera. Čovjek se zaista dobro osjeća kada ima Pariz na dlanu.

Time je naš fantastični press-tour uspješno završio. Osim što smo se upoznali s najvažnijim kulturnim događanjima za sljedećih šest do 12 mjeseci, mi blogeri i novinari, upoznali smo jedni druge i razmijenili svoja iskustva i doživljaje  Pariza.

Do tada vi svakako posjetite znamenitosti Pariza koji će vam se svaki put svidjeti sve više i više ili će to barem pokušati – svojim zaista brojnim adutima. Brzo ćete se složiti s mojim mišljenjem da je Pariz najljepši grad na svijetu.

Što sam posebno zamijetila:

  1. Parižanke su prirodno zgodne i šarmantne žene bez puno pretenzija da to budu. Jednostavno im to dobro ide. Nijednu nisam vidjela s napumpanim ustima, povećanih grudi, pofarbanih kosa i umjetnih trepavica. Potpuno su prirodne, bez ikakve šminke, odlično obučene, nose predivne cipele uglavnom niskih i srednje niskih peta. Ne trude se dopasti ikome, a uspijevaju privući mnoge poglede.
  2. Nema debelih i pretilih Francuza. Ali svi uživaju u hrani, vinu i kavi.
  3. Za Pariz je najvažnije da imate udobne i kvalitetne cipele, jer treba hodati kilometre i kilometre. To je grad stvoren za šetnje sa svojih 450 parkova.
  4. Taksi ima prihvatljive cijene, ali morate paziti da ne uđete u “divljake”.
  5. Svo vrijeme sam se osjećala ekatra sigurno!

Travel AdvisorYouTube kanal.

Pariz kroz oči hrvatske blogerice Alis Pečarić Marić.

Previous articleRumunjska: Vodič kroz podcijenjenu zemlju koju premalo posjećujemo
Next articleNoćni život Budimpešte: Studentski pool tulumi u bazenima i ruin pubovi