Znate li gdje se nalaze Hermannstadt i Kronstadt?

To su Rumunjski gradovi Sibiu i Brasov, dva od sedam Saksonskih gradova u Transilvaniji, u originalu Siebenbürgen Sachsen. Prvi doseljenici s njemačkog govornog područja, doselili su se već u 12.st. s područja Luksemburga i rijeke Mosele.

Drugi val doseljenika je došao u 13.st. s područja rijeke Rajne, iz Tiringije, Bavarske i Saske. Doseljenici su osim brojnih obrta donijeli i znanje o vinogradarstvu pa je i danas ta regija poznata po dobrim vinima. Vina koja se tu mogu konzumirati slična su vinima iz Rajnske oblasti.
Andrija II, koji je bio i kralj Translivanije, pozvao je Teutonske vitezove 1211.g. da se nastane u jugoistočnoj Transilvaniji kako bi branili Mađarsku od Kumana. Vitezovi su izgradili brojne utvrde i gradove. Upravo ti gradovi i utvrđene crkve su zaštitni znak ovog područja,a svrstane su i na listu zaštićene baštine UNESCO-a.
Centar Braşova i danas izgleda kao u svojim najboljim danima. Na trgu Piata Sfatului ili Marktplatz-u nalaze se najljepše Saksonske kuće koje su pripadale bogatim trgovcima.
Crna crkva – Biserica Neagra je luteranska crkva koja je stradala za vrijeme napada Habsburgovaca na Braşov u borbi protiv Turaka 1689. godine. Izbio je veliki požar od kojeg je crkva poprimila karakterističnu boju. U crkvi se nalaze brojni, vrijedni primjerci orijentalnih tepiha koje su trgovci ostavljali u znak zahvalnosti što su preživjeli putovanje na Istok.
Strada Sforii, ulica konopac (uže) je jedna od tri najuže ulice u Europi. Široka je samo 1,3 metra i prava je turistička atrakcija Braşova.

Dubravka Abramović